Techniek en menswetenschappen komen samen

Een revolutie in armondersteuning veroorzaken. Dat is wat Focal Meditech zichzelf zes jaar geleden ten doel heeft gesteld. Door goed te luisteren naar de eindgebruikers is Darwing een apparaat geworden dat op tal van fronten voldoet aan de eisen van de ideale armondersteuning.

Focal heeft twintig jaar ervaring met armondersteuning. De vraag naar armondersteuning met een groter functioneel bereik, die ongehinderd boven een tafelblad kan zweven, werd steeds groter. Daarnaast wilden de gebruikers een compact ontwerp, zodat de armondersteuning geen extra ruimte op een rolstoel zou innemen. Bovendien wilden de gebruikers zelf de instellingen van de armondersteuning kunnen aanpassen. Samengevat: de gebruikers wilden de natuurlijke vrijheid van bewegen terug.

Lees verder >

Veel onderzoek

Focal Meditech heeft veel onderzoek gedaan naar balanstechniek en zich de vraag gesteld hoe je een arm kunt laten zweven in de ruimte. Er zijn zes prototypes gebouwd, elk met een ander idee erachter. De ontwikkelaars kwamen tot de conclusie dat geen van de prototypes goed genoeg waren volgens de Focal-standaard. De doorbraak met het 'dubbel balanceersysteem' kwam op een vrijdagmiddag toen het hele R&D-team bij elkaar zat. Ineens zagen ze het: de verdeling van een arm in een boven- en onderarm moet zijn weerslag krijgen in de armondersteuning. Tot dan toe had iedereen het idee dat je de massa van een arm in zijn geheel moest balanceren. Het was een waar eureka-moment, waarop ze net iets anders dachten dan de rest van de wereld.

Duurzaamheid

Darwing is uitgebreid getest op duurzaamheid. De betrouwbaarheid van het apparaat is heel belangrijk, omdat het missen van de armondersteuning heel ingrijpend is voor de gebruiker. Focal heeft een opstelling gemaakt waar de onderdelen miljoenen keren belast zijn. Snel werd duidelijk dat de krachtoverbrengende banden te snel braken. Na een intensieve zoektocht is een materiaal gevonden dat wordt gebruikt in kogelwerende vesten en in havens voor het tillen van vracht. Een extreem sterk en flexibel materiaal dat nog een extra voordeel had: het mechanisme kon compacter gemaakt worden.

Ontwerp

Vanaf het begin hebben de ontwikkelaars het doel gehad om een compacte en discrete armondersteuning te maken. Door gebruik van moderne materialen en vernuftige mechamismen is dat gelukt en neemt Darwing nauwelijks ruimte in op een rolstoel. Daarnaast vinden de gebruikers het belangrijk dat hun armondersteuning er mooi uitziet. Daarom heeft Focal samengewerkt met kunstenaar en industrieel ontwerper Marcel Bastiaans. Door vloeiende lijnen in het apparaat te brengen heeft hij hem een rustige uitstraling gegeven.

Trots

Het hele Darwing-team is ontzettend trots. Het allermooiste vinden ze dat ze nu mensen kunnen helpen die eerst niet geholpen konden worden. Er zijn zelfs toepassingen voor Darwing waar ze zelf nog niet over nagedacht hadden. Een mevrouw met spasmen ontleent stabiliteit en zekerheid aan Darwing. Een jongen met een dwarslaesie kan weer eten, drinken en aan zijn hoofd krabben.

Lees verder >

Achtergrond

Dynamische armondersteuningen kenmerken zich door het feit dat zij aan één zijde met de gebruiker verbonden zijn. Zij bevinden zich aan het lijf en worden door het lijf bestuurd. Er is dan ook sprake van ortheses met alle kenmerken van dien: aangaande gebruiker gebonden kennis, gebruiker gebonden pas- en maak techniek. In bijvoorbeeld Amerikaanse classificaties wordt deze weinig bestudeerde categorie als zodanig ook gezien.

Lange zoektocht

De zoektocht naar technologische oplossingen om de menselijke arm te ondersteunen duurt al honderden jaren. De eerste seriematige productie vond plaats rond 1935 in de Verenigde Staten. Echte bekendheid kregen dynamische armondersteuningen in de vijftiger jaren van de vorige eeuw, ten tijde van de polio epidemie en eveneens in de Verenigde Staten. In geringe mate bleven zij in gebruik, maar een echte doorbraak bleef uit. Dit heeft alles te maken met de complexiteit van de menselijke arm en hand. Tot voor kort waren we nauwelijks in staat om deze functies doelmatig te ondersteunen of te vervangen. Het gebied is erg kennisintensief, kennis schoot tekort en de huidige materialen waren nog niet beschikbaar.

Doorontwikkeling

Dynamische armondersteuningen levert Focal Meditech al sedert 1992. Aan de doorontwikkeling van dynamische armondersteuningen heeft Focal Meditech veel bijgedragen. Het bedrijf vond deze categorie hulpmiddelen vrijwel opnieuw uit. De eerste telg in deze productlijn is de Top/Help die bestaat in een onbekrachtigde en een bekrachtigde versie. Dit product is ver doorontwikkeld en staat jaar na jaar ten dienste van vele honderden gebruikers. Het hierna ontwikkelde product was de Sling, een armondersteuning waar de arm in hangt en waarbij contragewichten gebruikt worden om de arm in balans te brengen. Hiervan bestaat eveneens een elektrisch bekrachtigde versie. Ook de Sling is doorontwikkeld en heeft zich vele malen bewezen. De Balancer is een eenvoudige, slanke armondersteuning van Focal waarin de arm eveneens hangend gebalanceerd wordt.
Alle producten kenmerken zich door een heel precieze constructie en hoogwaardige onderdelen waardoor de gebruikers slechts minimale weerstand ervaren. Dit maakt deze producten ook uiterst duurzaam - het is geen uitzondering dat producten vijf of meer jaren meegaan.

Darwing

Voor Darwing werd recent veel ontwikkelwerk gedaan. Dit hulpmiddel kon echter alleen totstandkomen omdat Focal Meditech een jarenlange ervaring heeft met het ontwikkelen en vervaardigen van zulke producten. Het bedrijf doet veel kennis op doordat er dagelijks contact is met de gebruikers ervan, zowel in binnen- als buitenland. De gebruikers zijn hier de echte deskundigen. Uitsluitend zij kunnen aangeven wat ze ervaren tijdens het gebruik en welke oplossing hen letterlijk het beste ondersteunt.